Smarta funktioner i Android

Dagens mobiltelefoner kallas ”smartphones” av en anledning – de klarar av i princip allt som en dator klarar av, och är dessutom fulladdade med funktioner och knep som underlättar användarnas liv och vardag. Faktum är att moderna operativsystem för mobiltelefoner, som Android, ofta har så många funktioner att majoriteten av användarna inte känner till alla. Visste du till exempel om de smarta funktionerna i Android som beskrivs nedan?

Mångas värsta mardröm är att tappa bort sin mobil, eller att den ska bli stulen. Med Androids Enhetsadministratör behöver man dock inte vara lika orolig, eftersom man genom denna smarta funktion både kan leta upp en mobil som kommit på villovägar och låsa telefonen på avstånd. Enhetsadministratören är en tjänst som du kan logga in på från vilken dator som helst, där du direkt kan se var alla dina Android-enheter (till exempel en mobil) befinner sig. Om du också vill kunna låsa telefonen om den blir stulen måste du gå in på tjänstens inställningar och välja Säkerhet, och där i listan över administratörer klicka i rutan för Android Enhetsadminstratör.

En annan funktion som många sannolikt längtat efter är nattläget. Forskning har länge pekat på att det är störande för nattsömnen att titta på en skärm som utstrålar blått ljus precis innan man ska somna, vilket är precis det som mobiltelefoners skärmar gör. Alla som har velat kolla av sina sociala medier eller slösurfa lite innan läggdags har med andra ord gjort det med mer eller mindre dåligt samvete, och med risk för försämrad sömn. Nattläget i Android kan ställas in så att det går igång automatiskt en viss tid, och har den effekten att ljuset från skärmen dämpas och blir gulare, vilket alltså motverkar de negativa effekterna av att surfa på mobilen i sängen. För att få en riktigt god natts sömn räcker dock inte allt gult ljus i världen – man måste också ha en bekväm säng. Om du känner att det är dags att byta ut din gamla säng, och du funderar på att investera i en kontinentalsäng, ska du gå in på Sleepo.se. Där finns inte bara kontinentalsängar, utan sängar för alla smaker och stilar.