Androids historia

Android är ett operativsystem för mobiltelefoner som har blivit ett av de mest använda i hela världen. Tillsammans med den största konkurrenten iOS, som är operativsystemet för Apples telefon iPhone, har Android blivit världsledande på marknaden och det används av telefoner av flera olika märken. Eftersom Android inte är knuten till en enda tillverkare av mobiltelefoner innebär det också att de har kunnat nå ut till ännu fler användare. Ändå är Android ett relativt nytt operativsystem som sedan sin uppkomst har lyckats med konststycket att bli enormt framgångsrikt. En snabb titt på Androids historia tydliggör processerna som låg bakom lanseringen av operativsystemet.

Utvecklarna bakom Android är Google. Med sin ställning som ett av de största – om inte det allra största – it-företagen i världen kunde de lägga stora resurser på att utveckla Android och se till att det höll toppklass. De första tankarna på att utveckla ett OS kom 2003. Orsaken var naturligtvis att det fanns en begynnande marknad för smartphones. Fram tills dess hade mobilen främst varit knapptelefoner som var relativt primitiva i sin mjukvara. De användes primärt till att ringa och skicka textmeddelanden med, vilket innebar att det inte fanns vare sig teknologiska möjligheter eller behov av ett mer komplext operativsystem. I takt med att de smarta telefonerna blev mer sofistikerade ökade också efterfrågan av ett nytt operativsystem med större potential.

Den första telefonen som hade Android installerat var HTC Dream. Den släpptes i oktober 2008 och det var först då som världen fick se det nya operativsystemet i skarpt läge. Mobiltelefontillverkaren HTC var en av de största aktörerna som tidigt bestämde sig för att använda Android i sina telefoner. Det betyder att tusentals mobilköpare snabbt fick bekanta sig med Android och det gjorde också att fler tillverkare hakade på tåget. Dessutom påbörjade Google själva smartphonetillverkning i samarbete med LG – där modellen Nexus var en viktig komponent – som givetvis också hade Android som förinstallerat operativsystem. Idag finns även Android till surfplattor, vilket ytterligare har ökat dess marknadsandel. Med ständigt nya uppdateringar som släpps finns det också goda möjligheter för Androidanvändare att få den senaste versionen för att öka prestandan i telefonen eller surfplattan.