Så rootar du din Android

Det går fort i teknikens värld varje kvartal är ett nytt begrepp på de teknikinsattas läppar. Vet du till exempel vad det innebär att roota sin telefon? Det är en manöver som blivit mycket populär som kan liknas med att formatera om sin dators hårddisk. Alla förinstallerade appar och program försvinner och man kan istället fylla sin telefon med just det innehåll man behöver. Här ska vi titta på hur man går till väga om man vill roota sin Android och vilka risker det finns med att göra detta.

Därför bör du vara försiktig

Netflix blockerar rootade Android-mobiler och det finns även andra företag vars tjänster kan vara svåra att använda fullt ut från en rootad telefon. Man bör helt enkelt försäkra sig om att favoritapparna fortfarande kommer att fungera innan man rootar och om det finns något sätt att komma runt problemet om de inte gör det. Man ska även vara medveten om att försäkringen upphör att gälla vid rootning och att säkerheten kan försämras. Om man inte vet vad man håller på med kan man skapa problem för sig själv. Att roota är att ge sig själv högsta möjliga administrationsrättighet och man kan ändra inställningar som vanliga användare inte kan påverka. Man kan alltså även göra rent olämpliga saker med telefonen,

Det finns flera olika metoder

Android är ett flexibelt operativsystem och även du som har en orootad Android kan göra många personliga inställningar. Tillvägagångssättet vid rooting beror på vad man har för telefon. Det finns steg för steg guider på Youtube som visar tillvägagångssättet Man får räkna med att det tar ett tag och man måste vara koncentrerad ifall man väljer att själv klicka sig igenom proceduren. De vanligaste och enklaste sättet idag är istället att man använder särskild mjukvara. Då startar man bara en process som sedan gör jobbet åt en. Kingo Root är ett sådant program men det finns många fler. Rooting har blivit så hypat att det idag är ett vanligt ord i seo (sökordsoptimering). När man sökordsoptimerar en hemsida vill man gärna skriva om rooting eftersom många googlar på det nu.