Skapa musik på din mobil med hörlurar

Oavsett om du har en mobil med operativsystemet Android eller iOS så är chansen stor att du lyssnar på musik i den. Men visste du att du också kan skapa musik direkt på din mobil? För att kunna vara musikaliskt kreativ direkt på din mobiltelefon behöver du ett antal tillbehör och appar. Därefter är det bara att sätta igång och skapa.

 

Med Iphone hörlurar kan du enkelt skapa musik på din mobil medan du väntar på bussen, sitter på badstranden eller har lunchrast på jobbet. Du kan lyssna på det du har skapat i en app utan att någon i omgivningen blir störd. På så sätt har du möjlighet att vara kreativ och framställa säljande melodier även utan avancerad utrustning.

 

Musikaliskt samarbete

Med Facebooks nya app Collab går det nu att spela in olika videoklipp som kan klippas ihop. Som användare kan du exempelvis framföra din musik på tre olika instrument och samarbeta med andra användare för att skapa ett nytt klipp. Alla klipp postas publikt och andra användare kan lägga in dem i sina egna videor, inspirerat av TikTok.

En ny studie har utförts på Berkeley University där forskare studerat hur musik upplevs av lyssnare och om upplevelserna är generella. I studien ville forskarna se vilken påverkan den kulturella tillhörigheten har i känsloupplevelsen från musiken. Försökspersonerna kom från Kina och USA. Slutsatsen blev att det finns tretton olika dimensioner av känsloupplevelser från musik. Dessa kan blandas i musikupplevelsen och är väldigt mångfacetterade. Dimensionerna har namngivits av forskarna som bland annat roande, irriterande, lugn, drömsk, erotisk, läskig och triumferande. I tidigare studier har forskarna inte hittat bevis för att musikaliska upplevelser är så rika. Vanligtvis brukar känsloresponserna skattas i ett tvådimensionellt diagram med axlar som visar om känslan är positiv eller negativ. Denna form av skattning har gjort att forskningen missat att kartlägga mer precisa känsloeffekter av musik.

Publicera din musik

När du har skapat dina låtar på din Iphone med hjälp av dina hörlurar och appar är nästa steg att ladda upp musiken till exempelvis YouTube Music. Det är en annonsdriven kostnadsfri musiktjänst där användarna kan titta på musikvideor och strömma musik. Du kan här släppa filer i webbspelaren eller klicka på kontoikonen i högra hörnet för att ladda upp din egen musik. Många olika filformat stöds av appen, som M4A, MP3, FLAC och WMA.