Ordna ekonomin som företagare

Som företagare måste du tänka extra mycket på ekonomin och att hålla nere onödiga utgifter. En onödig utgift kan vara en för hög elräkning eller en alldeles för hög telefonräkning. Oavsett om du är ny företagare eller har god vana och flera års erfarenhet, kan det ändå vara värt att se över företagets omkostnader.

Ett företags utgifter är en viktig del att ha koll på som företagare. Vissa tar sin företagsekonomi med en klackspark medan andra har stenkoll på inkomster och utgifter. Alla stabila företag har koll på sin ekonomi, speciellt på utgifterna. Man kan minska risken för konkurs genom att ta ekonomin på allvar.

Så får du bättre koll på företagets ekonomi

Många företag har revisorer för att hålla ordning på allt det ekonomiska kring företaget, men det krävs ändå att företaget sköter sina papper, fakturor och kvitton ordentligt. Det ligger även ett ansvar hos företagets ledning att budgeten går ihop och det är det som avgör hur starkt företaget är.

För att få bättre koll på företagets budget kan det vara bra att investera i pärmar och anteckningsblock. I anteckningsblocken bör alla inköp och utgifter antecknas och ihop med fakturor och kvitton kan de sättas in i pärmar för att få bra koll på budgeten.

Minska företagets utgifter

Oavsett vilket företag du driver är utgifterna unika för just dig och ditt företag, men en utgift som de flesta företag har gemensam är telefonräkningarna. Som företagare kan du se över mobilabonnemang för företag och få en bättre deal än ditt befintliga abonnemang. Genom att se över företags telefonräkning och minska den kan det sparas mycket pengar under en helårsperiod.

En annan utgift många företagare har gemensamt är transportkostnaderna. För att minska utgifterna för transport kan taxiresor bytas ut mot billigare alternativ som tåg eller buss, alternativt kan företaget köpa in egna bilar och anställa chaufförer som kan skjutsa anställda. Det kan spara en hel del samt vara en mer flexibel lösning för alla.

Elkostnaderna är också något som kan ses över. Har företaget ett bra elavtal i dagsläget? Om inte, kanske det kan förhandlas om och göra att den årliga elräkningen minskar. Man kan ibland bli förvånad över hur stora skillnader olika elavtal kan göra på utgiftssidan.