Operativsystemet Android

Android är ett mobilt operativsystem utvecklat av Google sedan 2005. Hundratals miljoner människor världen över använder idag Android för att sköta sina digitala sysslor såsom mejl, appanvändning och så vidare.

 

Vad är Android?

 

Operativsystemet Android är baserat på ett operativsystem för datorer, Linux, och skrivs i programmeringsspråket Java. Logotypen för varumärket är en grön robot, då android är en form av robot.

Android är en tjänst som nästan samtliga stora mobilmärken använder sig av, förutom Apple som använder sig av iOS. Android kan användas i såväl surfplattan som mobilen av nästan vem som helst. Operativsystemet använder sig av öppen kod, det vill säga användaren kan ladda ner saker från internet utan att det behöver vara en renodlad app. Den här egenskapen saknar iOS helt, vilket gör det till ett slutet system. För att använda sig av iOS kan en iPhone vara lämpligt att ha och här finns iphone x skal till din nya mobil.

Är Android en nödvändighet?

Både ja och nej. Om du väljer att köpa en mobil vars varumärke tillhör Android-serien så får du finna dig i att använda Android. Om du inte alls använder en smartphone så behöver du inte alls tänka på vilket operativsystem som är bäst och andra närliggande aspekter.

Mobilmärken som använder Android är Sony, Samsung, HTC, Huawei samt några fler märken. Det är fritt fram att välja och vraka vilken mobil som känns bäst och vilken man får mest valuta för pengarna av.

Vad gör ett operativsystem?

Att operera innebär att man utför en handling som påverkar något skeende. Det är precis vad ett operativsystem gör konstant. Systemet fungerar som mobilens hjärna och ser till att hålla reda på batteritiden, apparnas stabilitet, mobilnätets tillgänglighet och underhåll av appar med mera. Systemet består av kretskort med mera och drivs av vanlig el.

De som utformar operativsystem är ofta programmerare, dataingenjörer, nätverkstekniker och så vidare. Det krävs ett brett tekniskt kunnande såväl som finurlighet när man utformar ett operativsystem. Det är många faktorer som behöver hållas koll på. Man kan välja att utforma ett helt nytt operativsystem från grunden eller välja att ansluta sig till ett befintligt team som arbetar med att hitta lösningar och nya idéer till existerande operativsystem. Det kan vara nog så svårt och stimulerande på en och samma gång.

Vad kan man göra med Android?

Med det mobila operativsystemet Android kan du surfa på nätet, betala räkningar via internetbanken, lyssna på musik, ladda ner appar och använda dem samt ringa med mera. Möjligheterna är nästintill obegränsade och det enda som inte fungerar är det som inte är påtänkt ännu. Googles personal är mycket välutbildade och intelligenta, man kan räkna med att varje uppdatering är genomtänkt och genomarbetad för att kunna prestera på den absoluta toppen överallt.