Hur lätta är androida telefoner att hacka?

Hur lätt eller svårt det är att hacka en androidtelefon beror på vilket syfte man vill nå. Det är nämligen möjligt för alla android-ägare att hacka sin telefon om telefonen är rootad – alltså att grundmjukvaran är upplåst så att man kan själv installera egen mjukvara för att modifiera mjukvaran. De flesta androidtelefoner som säljs är dock inte rootade. Detta är till för användarens skull eftersom det stärker mobilens säkerhet från möjliga hacker-attacker. Utifrån ett konsumentperspektiv så är det en del androidanvändare som vill hacka sin telefon för att kunna ställa in funktioner som annars är begränsat. Detta kommer dock att påverka mobilens möjlighet att få service hos en auktoriserad serviceenheten om man har rootat sin telefon. Men för många väger fördelarna över nackdelarna.

 

Rootar man sin mobil kommer man att förlora sin garanti. en bra checkkredit företag är smart om oturen skulle vara framme att bli telefonen blir “brickad” efter en misslyckad hackning av ens telefon. Brickad telefon betyder att den är kraschad och går inte att använda längre, inte ens att fabriksåterställa den. Att rota ens telefon är därför något som man måste tänka igenom noggrant. Det finns dock tydliga instruktioner på nätet som visar steg för steg hur man ska gå till för att lyckas med att roota telefonen. Dock ska man tänka på att som androidanvändare har man redan stora möjligheter att ändra och styra i sin mobil jämfört med en iPhoneanvändare. Man ska dock akta sig för att utsätta sin telefon för onödiga risker när det kommer till virus och skadliga program som kan diskret installeras i en rootad telefon. Många kanske inte tror att virus är ett stort hot för telefonägare men det är en lukrativ bransch för hackare som vill komma åt känslig information till exempel när du genomför shopping via mobilen eller ansluter till din internetbank.

Var uppmärksam på nerladdade appar

 

Vissa tror att telefonerna kan hackas när skärmen byts ut. Detta är dock inget problem för de flesta. Visst, teoretiskt kan det ske, men det är inget som man behöver oroa sig för. Vad man snarare behöver oroa sig för är att installera appar utanför Google Play Store. För till skillnad från iPhone så kan en androidanvändare installera appar utanför den officiella appbutiken. Detta kräver dock att man går in i inställningarna och tillåter detta men det är inte krångligt. Installerar man appar utanför den officiella butiken kan man utsätta sig för risker såsom att appen samlar in mer information än vad som står. Det kan handla om att den får tillgång till alla dina bilder, till din mikrofon och kamera utan att du vet om det. Likaså dina SMS eller andra meddelanden. Det är därför smart om man manuellt går igenom de appar man har installerat för att se vilka tillgångar de har till din mobils funktion. Det är inte ovanligt att vissa populära appar kopieras så att de ser nästintill identiska ut när du väl laddar ner dem.