Android television

Den tablåfria marknaden är på intåg och allt fler rättighetsägare väljer att distribuera sitt material via sociala kanaler, reklamfinansierade onlinetjänster och etablerade OTT-tjänster. Friheten att kunna se sitt favoritprogram var som helst och när som helst är något som rättighetsägaren och distributörer försöker utveckla i takt med teknikens framsteg. Ett bolag som har varit med att driva den här utvecklingen är Google både genom Youtube men framförallt via sin Android-plattform. Plattformen finns nu inte bara i telefoner utan även i smarta teveapparater och separata enheter. Hur bra är Android TV? Är det här framtidens tv? Vad behöver du hemma för att detta ska fungera och hur ser framtidens Android TV ut? Kommer göra mitt bästa för att besvara alla frågor i denna blogg post om Android television. Klart är att teknikutvecklingen inom detta område sker med en rasande takt och därmed kan du redan idag hitta prisvärda prylar på internet om du bara googlar runt och jämför priser.

Såhär använder du Android TV

Med Android TV kan du alltså slippa behöva leta fram en aktuell tablå till flera kanaler utan istället titta när det passar dig. Visste du att du kan omvandla alla möjliga teveapparater till en Android TV? Allt du behöver då är att teven har en HDMI-port och så köper du till Chromecast eller ett annat tillbehör som har Android som sin plattform. Android TV är alltså en konkurrent till Apple TV. Med din telefon (eller fjärrkontroll om det följde med) så kan du därefter styra Android TV enkelt. Du laddar ner appar som du sedan använder för att titta på serier, filmer, direktsänd teve, spela spel, titta på dina egna foton och mycket annat. Din vanliga teve kan alltså bli mycket smartare, även om du har köpt en teve utan smarta funktioner. Det kan bli ett prisvärt alternativ att alltså titta efter att köpa en “vanligt” teve och därtill köpa Chromecast eller något liknande för att få åtkomst till smarta funktioner såsom Android TV. Detta blir billigare än Apples motsvarighet.

Mer än bara TV-tittande

Om du behöver en paus från att plugga inför att skriva högskoleprovet 2018 kan tevespelande vara underhållande. Med Android TV kan du ladda ner spel som du kan spela tillsammans med andra som om det vore en “vanlig” tevespelskonsol. Fördelen här är att du kan ansluta alla möjliga enheter som kan användas som en handkontroll i ett spel. Fjärrkontrollen (om en sådan följde med), mobilen, bluetooth-handkontroller, surfplattor och liknande går alla att ansluta till Android TV. På så sätt kan man alltså vara flera personer som samtidigt spelar till exempel i ett racingspel. Det här gäller då att det är Android-enheter som har bluetooth eller WIFI-funktion inbyggt. Prylar från Apple kommer inte kunna ansluta. I det stora hela är Android TV alltså mycket mer än bara vanligt tevetittande. Dessutom kan man “flytta” sitt tevetittande från teven till mobilen direkt på ett smidigt sätt. Testa Android TV och se om det är något för dig!