Googles operativsystem Android fortsätter att knappa in på Apples marknadsandelar. I våras kom en rapport från EU-kommissionen som visar på att Android har blivit så dominant på marknaden, att EU-kommissionen funderar på att granska Android för brott mot regler kring fri och öppen konkurrens. Det stora problemet är enligt kommissionen att Android inte tillåter alla webbläsare och sökmotorer, medan andra appar utvecklade av Google ges fördelar. Så när det nu visar sig att även Apple snabbt minskar i jämförelse till Android börjar EU-kommissionen oroa sig för att Android ska få ett monopol på marknaden och vad detta kan innebära för programutvecklare inom EU.
Google accepterar inte EU:s anklagelser
Google försvarar android och slår tillbaka mot EU:s argument. Googles vice vd Kent Walker avvisar anklagelserna och anför att Android snarare än att förhindra konkurrens är en väldigt öppen plattform där utvecklare har stor frihet. Huruvida Google har planer på att öppna upp operativsystemet ytterligare har han inte kommenterat. EU-kommissionen har dock uttryckt att de kommer att utreda huruvida Android ska bli tvunget att genomgå en förändring för att inte bryta mot EU-lag. Det finns som sagt idag inga indikationer på att Google tänker öppna upp Android för att ge användaren fler alternativ kring valet av sökmotor och andra viktiga tjänster.
Kommer Kommissionen och Google finna en lösning?
Det är dock svårt att se ett scenario där Google gör förändringarna frivilligt, eftersom Google äger och driver en ganska stor sökmotor och har nya appar som exempelvis Google Home, som just nu premieras på Google Play. Så oenigheten mellan kommissionen och Google kommer sannolikt att fortsätta. Det är inte helt otänkbart att kommissionen kan komma att tvinga Google att göra valet av webbläsare och sökmotor öppet för sina användare. Detta har nämligen redan hänt Microsoft som var tvungna att göra valet av webbläsare betydligt enklare på Windows. Detta för att konsumenterna med lätthet skulle kunna byta från Microsofts webbläsare Explorer till ett eget val.