Android, skärm och elförbrukning

Ett flertal produkter och tjänster inom det som vi kallar för den nya ekonomin lämnar dessvärre ett ganska stort klimatavtryck. Om vi tittar på just en smartphone så är det sedan länge känt att de jordartsmetaller som ofta är nödvändiga i tillverkningen är det största problemet.

Men en modern smartphone förbrukar ju också el. Förbrukningen är svår att uppskatta med exakthet eftersom det skiftar kraftigt från användare till användare. Detta kan nog de flesta av oss känna igen – du kanske laddar telefonen varannan dag medan partnern laddar tre gånger om dagen. Men det vi vet med säkerhet är att långt ifrån all el kommer från förnybara källor, även om det långsamt närmar sig hållbarhet på den fronten.

För vissa är det kanske mer relevant att hitta billig el, vilket man nu kan få hjälp med. Att äga en Android om man vill pressa ner sin elkostnad är en bra utgångspunkt med tanke på den elkonsumtion som andra modeller kan ha.

Även om du som Android-ägare redan har ett litet försprång i jakten på billig el, så räcker det tyvärr inte hela vägen. Du som använder din telefon särskilt intensivt måste förmodligen göra lite förändringar för att få ner skärmtiden. Minskad skärmtid och lägre elförbrukning är tätt förknippade.

Känns det motigt att lägga ifrån sig sin Android kan man använda sig av några av de smarta funktioner som finns i telefonen. Prova med att stänga av notiser till att börja med och sikta på att använda ett avancerat strömsparläge någon timme om dagen. Sedan många år så har Android-telefoner ofta haft en funktion för extremt energisparande. Det läget har också den fördelen att flera av telefonens mer “inbjudande” egenskaper stängs av och förhoppningsvis blir du då mindre lockad att plocka upp den.

Som ytterligare ett knep kan du testa att städa upp bland gamla appar och bilder. Vissa av dina favoriter har visat sig förbruka mer än andra, och en och annan känd app drar extrema mängder ström.

Om inget av tipsen fungerar för dig, och du inte kan motiveras att lägga ifrån dig din smartphone trots lägre elräkning som morot så ska du inte vara för hård mot dig själv. Du kan alltid trösta dig med att du har en Android. Det betyder en telefon med ett batteri som gång efter gång visat sig vara bättre och mer långlivad än andra.

gazeti